Protein / bílkovina / syrovátka - co to vlastně znamená? - část 1

Syrovátka obsahuje vitamíny B1, B2, B6, B12, dále obsahuje i vitaminy C a E. Z minerálních látek to jsou hlavně hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek, niacin, biotin, pak také bílkoviny a rovněž některé tělu prospěšné kyseliny, jako je kyselina listová a pantotenová. Bohužel také obsahuje laktózu, takzvaný alergizující mléčný cukr. Proto by si měli alergici a lidé s nesnášenlivostí mléčného cukru dát velký pozor na konzumaci „běžné sušené syrovátky“ (vybírejte proto kvalitní whey proteiny (WPI)  s nízkým obsahem laktózy-viz. níže).

Syrovátka našemu tělu prospívá nejen vnitřně, ale i vnějším použitím:

  • Při vnitřním užití pomáhá odvádět toxické látky z organismu, podporuje činnost ledvin, upravuje metabolizmus, zlepšuje látkovou výměnu a účinně napomáhá snižování cholesterolu. Zabraňuje zánětům žaludku a střev, dodává tělu důležité minerály, proto by na ni neměli zapomínat zejména sportovci. Je nízkokalorickým nápojem i potravinou, vhodná při snižování nadváhy a velmi vhodná i pro těhotné ženy, jelikož nesnižuje hladinu vápníku a mírně odvodňuje. 
  • Při vnějším užívání má syrovátka protizánětlivé účinky, proto je vhodná na citlivou pleť. Také je vhodná na každodenní mytí při akné i nespecifických dermatózách, napíná pokožku, prokrvuje a vyhlazuje. Reguluje pH, proto se doporučuje jako přísada do koupelí. Při ekzémech a lupence je doporučeno pití i koupele.

 

Syrovátka patří k výživově hodnotným potravinám vzhledem k obsažené bílkovině, vitaminům, mineráliím i mléčnému cukru (vyšší obsah laktózy je u „běžné sušené syrovátky“ ne u Whey Protein Concentrate nebo Whey Protein Isolate ). 
 
Bílkovina syrovátky patří k výživově nejhodnotnějším. Při trávení syrovátky se uvolňují biologicky aktivní peptidy, kterým se připisuje příznivý účinek na trávicí trakt, na imunitní systém a na růst. Syrovátka, kterou lze na rozdíl od mléka pít jako osvěžující nápoj ve velkém množství, může být navíc i dobrým zdrojem draslíku, vápníku vitaminu B2 a B12.
 
Jak již bylo zmíněno, syrovátka je spolehlivým zdrojem velkého počtu vysoce kvalitních a biologicky aktivních bílkovin, uhlovodanů a minerálů. Níže jsou popsány charakteristiky hlavních i vedlejších bílkovin a dalších složek syrovátky: Hlavními bílkovinami syrovátky jsou beta-laktoglobulin a alfa-laktalbumin; mezi vedlejší bílkoviny syrovátky řadíme proteózy-peptony, krevní bílkoviny a laktoferin.

Bílkoviny syrovátky jsou snadno stravitelné, profil aminokyselin splňuje a dokonce převyšuje požadavky na tzv. esenciální amninokyseliny dané FAO (Světová potravinářská a zemědělská organizace) a WHO (světová zdravotnická organizace). V rámci zlepšování purifikačních technologií byly prokázány imunomodulační účinky (ovlivnění obranyschopnosti organizmu) jednotlivých proteinů.

Složky syrovátky, které vykazují potenciál komerčního využití, zahrnují alfa-laktalbumin, beta-laktoglobulin, bovinní sérový albumin, imunoglobuliny, laktoferin a laktoperoxidázu. Řada těchto látek vykazuje biologickou aktivitu, která je ceněna u živin a u antimikrobiálních látek.

Specifické produkty trávení mléčných bílkovin jsou tzv. bioaktivní peptidy zahrnující exorfiny (casomorfiny), fosfopeptidy a imunopeptidy. Sekvence bioaktivních peptidů nejsou v  polypeptidovém řetězci intaktních bílkovin syrovátky v aktivním stavu. Během natrávení proteinů syrovátky ve střevě dochází k uvolnění peptidů a jejich zapojení do regulace trávení i ovlivnění tzv. postprandiálního metabolizmu (trávící procesy po jídle) cestou stimulace sekrece hormonů. 
 
Při tvorbě článků byly použity informace z článku „Zdraví podporující vlastnosti proteinů a frakcí syrovátky“ autor: Mudr. Miloslav Salavec, CSc a z publikace „Syrovátka v potravinářství“ rok vyd. 2006 autorka: Irena Suková 

Akční výrobky:



TOPlist
Facebook